در این مقاله به شبیه سازی ذوب شدن یک ماده تغییر فاز دهنده (Phase Change Material) برای ذخیرهسازی انرژی گرمایی در نرم افزار فلوئنت پرداخته میشود. ذوب یک دامنهی PCM مستطیلی شکل که دیواره سمت چپ آن در معرض شار حرارتی ثابت و سه طرف دیگر در شرایط عایق هستند، با استفاده از نرمافزار ANSYS Fluent بررسی شده است. کانتور کسر مایع و دمای PCM در فواصل منظم ۳۰ دقیقه برای زمان ذوب کلی ۲۴۰ دقیقهای (۴ ساعت) نمایش داده شده است. کانتورها به تعیین تغییر در شکل و حرکت فصل مشترک ذوب با افزایش زمان کمک میکنند. تغییر در کسر ذوب با زمان نیز بحث شدهاست، که در مورد درصد PCM ذوبشده در لحظات مختلف زمان به ما اطلاعات ارزشمندی را میدهد.
مقدمهای در خصوص اهمیت بهکارگیری ماده تغییرفاز دهنده PCM
در دنیای مدرن با بهبود شیوه زندگی، نیاز انسانها به انرژی افزایش یافته است. همهی ما میدانیم که منابع انرژی متعارف ما (سوخت های فسیلی) از نظر مقدار محدود هستند و با سرعت بیشتری در حال مصرف میباشند. استفاده از سوختهای فسیلی مانند زغالسنگ و نفت به دلیل هزینهی بالا، انتشار گازهای گلخانهای (GHG ها) و امنیت مشکلات زیادی ایجاد میکند. بنابراین حفظ این سوختهای فسیلی و حفاظت از محیط زیست در برابر آلودگی با اهمیت است. بیشتر سوختهای فسیلی ما در نیروگاهها و بخش حمل و نقل استفاده میشود که از نظر مصرف انرژی چندان کارآمد نیستند. در این سیستمها مقدار زیادی از انرژی تلف میشود و بیشتر این انرژی تلف شده به صورت اتلاف حرارتی میباشد. اگر از یک اتومبیل مثال بزنیم، حدود ۳۰-۴۰ درصد از انرژی تولید شده توسط سوختن به عنوان گرمای تلف شده از بین میرود، که باعث کاهش بهرهوری انرژی خودروها میشود. همچنین ما سیستمهای تهویه مطبوع را در خودروهای خود داریم. این نیاز مضاعف به انرژی، محدودهی رانندگی این گونه وسایل نقلیه را حدود ۱۰ تا ۶۵ درصد کاهش میدهد. بنابراین مهم است که مدیریت حرارتی مناسبی بر روی این سیستمها اعمال شود تا کارایی آنها افزایش یابد که میتواند به ما در دستیابی به هدفمان در حفظ سوختهای فسیلی و حفاظت از محیط زیست کمک کند. استفاده از سیستمهای ذخیره انرژی حرارتی (TES) یک فناوری نوظهور است که امروزه برای مدیریت حرارتی مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستمها با هدف ذخیره سازی انرژی حرارتی طراحی شدهاند. این کار را می توان با حالتهای مختلفی مانند ذخیرهسازی آن به عنوان گرمای محسوس، گرمای نهان و فرآیند ترموشیمیایی انجام داد. سیستم ذخیره حرارت نهفته (LHS) از مواد تغییر فاز دهنده (PCM) برای ذخیره انرژی حرارتی استفاده می کند. سیستم ذخیرهسازی گرمای نهان (LHS) از مواد تغییر فاز دهنده (PCM ها) برای ذخیرهسازی انرژی گرمایی استفاده میکند.
مواد تغییر فاز دهنده (PCM)
PCM ها موادی هستند که برای ذخیره انرژی گرمایی نهفته استفاده میشوند. اینها موادی هستند که وقتی انرژی گرمایی به آنها داده و یا از آنها خارج میشود، حالت خود را به حالت دیگر تغییر میدهند (دچار تغییر فاز میشوند). آنها میتوانند از حالت جامد به حالت مایع با جذب گرمای نهان همجوشی و بالعکس تغییر کنند و یا میتوانند حالت خود را از مایع به گاز با جذب گرمای نهان تبخیر و بالعکس تغییر دهند و یا میتوانند حالت خود را از حالت جامد به گازی با جذب گرمای نهان تصعید و بالعکس در دمای ثابت تغییر دهند. حالت تغییر فاز جامد به مایع به طور گستردهای برای LHS (سیستم ذخیرهسازی گرمای نهان) مورد استفاده قرار میگیرد. شکل زیر پدیدهی تغییر فاز از حالت جامد به حالت مایع را نشان میدهد. نواحی سایهدار، انرژی گرمایی کل ذخیرهشده در طول تغییر فاز یک ماده از جامد به مایع را نشان میدهد. کل انرژی ذخیره شده مجموع گرمای محسوس در حالت جامد، گرمای نهان در طول تغییر فاز در دمای ثابت و گرمای محسوس در حالت مایع است.
شبیه سازی PCM ها در فلوئنت
انواع مختلفی از مواد تغییر فاز دهنده در بازار موجود است. در مطالعهی عددی ما موم پارافین به عنوان مادهی تغییر فاز دهنده استفاده میشود. از مدل ذوب و انجماد نرم افزار فلوئنت برای مدلسازی و شبیه سازی ذوب PCM استفاده شده است. ANSYS Fluent از روش تخلخل آنتالپی برای مدل سازی فرآیند انجماد و ذوب استفاده میکند. در این روش سطح مشترک ذوب به طور صریح دنبال نمیشود. کمیتی به نام کسر مایع (کسر حجم سلولی که به شکل مایع است) با هر سلول در دامنه PCM در ارتباط است. بر اساس تعادل آنتالپی، کسر مایع پس از هر تکرار محاسبه میشود. در این روش سطح مشترک تغییر فاز به صورت یک ناحیه خمیری (Mushy Zone) نشان داده میشود که در آن مقدار کسر مایع از ۰ تا ۱ تغییر میکند. ناحیه خمیری مانند یک ناحیه متخلخل است که تخلخل آن از ۱ به ۰ کاهش مییابد. هنگامی که انجماد صورت میگیرد، تخلخل صفر میگردد و سرعت در آن منطقه به صفر میرسد.
فرضیاتی که در حین این مدلسازی عددی در نظر گرفته شده است عبارت است از :
- فرآیند ذوب به صورت یک پدیده دو بعدی و گذرا مدلسازی شده است.
- حرکت PCM در حالت مایع تراکم ناپذیر، غیر نیوتنی و آشفته است.
- چگالی، ویسکوزیته و هدایت گرمایی PCM به صورت خطی تکهای (piecewise linear) تغییر میکند.
- گرم کردن ویسکوز و انبساط حجمی، نادیده گرفته شده است.
- تولید گرما در PCM وجود ندارد.
یک مدل هندسی از PCM مورد استفاده برای شبیه سازی در شکل زیر نشان داده شده است. دامنه ماده تغییر فاز دهنده به صورت یک مستطیل دو بعدی با طول ۱۰۰ میلیمتر و ارتفاع ۱۵۰ میلیمتر است. شرط مرزی برای دامنه PCM به شرح زیر است : طرفهای بالا، راست و پایین دامنه PCM کاملاً عایق بندی شده اند یعنی qʺ = ۰ W/m2. سمت چپ دامنه PCM دارای شرایط مرزی شار حرارتی ثابت است یعنی qʺ = ۲۵۰۰ وات بر مترمربع.
مسئله مورد نظر با روش حجم محدود با استفاده از نرم افزار پیش فرض شبکه بندی انسیس با نام ANSYS Meshing مش بندی شده است. انتخاب اندازه مش یک مرحله مهم در پیش پردازش است. مدل شبکه بندی شده شامل ۹۵۷۶ گره و ۹۳۷۵ المان است.
جملات همرفتی در معادلات مومنتوم با استفاده از روش درون یابی بالادست مرتبه دوم گسسته سازی میشوند. جملات همرفتی در معادلات انرژی با استفاده از روش درون یابی بالادست مرتبه اول گسسته میشوند. کوپلینگ بین فشار و سرعت با الگوریتم SIMPLE انجام شده و روش PRESTO برای درون یابی فشار اتخاذ میگردد. گام زمانی ۰٫۱ ثانیه و تعداد تکرارها در هر گام زمانی ۱۰ مرتبه است. نتایج حاصل از شبیه سازی در فلوئنت در فواصل منظم ۳۰ دقیقه برای چرخه ذوب کامل ۲۴۰ دقیقهای (۴ ساعت) ثبت گردید. این نتایج به صورت کانتور کسر مایع و دما و نشان داده شده است.
نتایج شبیه سازی مادهی تغییر فاز دهنده در فلوئنت
شکل زیر تغییرات کسر مایع نسبت به زمان را نشان میدهد. ما به راحتی میتوانیم شکل و حرکت فصل مشترک ذوب را هنگام گذر زمان بررسی کنیم. رنگ قرمز نشان دهنده شرایطی است که مواد کاملاً مایع هستند (β = ۱) و رنگ آبی نشان دهنده شرایط جامد است (β = ۰). منطقه خمیری نشاندهنده مرز ذوب است که منطقه میان نواحیه جامد و مایع را از یکدیگرجدا میکند. میتوانیم مشاهده کنیم که در مراحل اولیه فرآیند ذوب (بین صفر تا ۳۰ دقیقه)، سطح مذاب تقریباً موازی دیوار چپ است، که نشان میدهد در مراحل اولیه انتقال حرارت عمدتا توسط هدایت است. با سپری شدن زمان تا ۶۰ دقیقه PCM مایع با دمای بالاتر و چگالی پایینتر بالا میرود و سپس به سمت پایین حرکت میکند و این اتفاق برای تعداد زیادی از چرخهها ادامه مییابد. همچنین میتوان مشاهده کرد که حدود ۶۰ دقیقه طول میکشد تا لایه بالایی محفظه PCM ذوب شود. حدود ۱۲۰ دقیقه طول میکشد تا نیمی از PCM در محفظه PCM ذوب شود.
شکل بعدی نشاندهنده کانتورهای دما و تغییرات دما در بازههای زمانی ۳۰ دقیقهای است. میتوان از شکل نتیجه گرفت که حداکثر درجه حرارت به دست آمده ۳۴۴ کلوین در مرحله اولیه، ۳۸۳ کلوین در وسط و ۴۱۶ کلوین در مراحل بعدی فرآیند ذوب است. وقتی درجه حرارت در هر نقطه از حوزه PCM به ۳۳۱ کلوین میرسد، PCM شروع به ذوب شدن میکند. یک منطقه قرمز در دامنه PCM در نزدیکی دیوار چپ پس از ۹۰ دقیقه ایجاد میشود و به تدریج اندازه آن افزایش مییابد. این به دلیل اثرات آشفتگی موجود در PCM مایع است. در پایان فرآیند ذوب، تمام PCM در فاز مایع است و خواص ثابت میشوند بنابراین مناطق دمایی ثابت توسعه یافتهاند که به وضوح برای زمان = ۲۴۰ دقیقه قابلمشاهده است.
با سلام
در این دوره از پره یا فین برای بهبود انتقال حرارت به pcm و کاهش دمای سطح لایه pv استفاده میشه؟ و چند نوع پره مورد بررسی قرار میگیره
با سلام
برای کسب اطلاعات در خصوص دورههای آموزشی از طریق شماره تماس ۰۹۱۵۷۵۷۹۰۴۴ و یا ارسال پیام در شبکههای اجتماعی با نام کاربری Fluentcfd@ با ما در ارتباط باشید.
هم چنین می توانید به بخش “ارتباط با ما” در سایت مراجعه کنید.
با سلام.
می خواستم بدونم در شرایط آزمایشگاهی چه وسیله های اندازه گیری مورد نیاز خواهد بود؟ تا بتونیم این داده ها رو استخراج کنیم.
سلام
یک مقالهی آزمایشگاهی مرتبط با کارتون پیدا کنید و با مراجعه به متن مقاله و قسمت Experimental Setup نام و نوع تجهیزات مورد نظر رو استخراج کنید.