مگنتوهیدرودینامیک (MHD) به فعل و انفعال بین میدان الکترومغناطیسی ایجاد شده و یک سیال رسانای الکتریکی اشاره دارد. مدل MHD در انسیس فلوئنت شما را قادر میسازد تا رفتار جریان سیالِ رسانایِ الکتریکیِ تحت تأثیر میدانهای الکترومغناطیسی ثابت (DC) یا نوسانی (AC) را تجزیه و تحلیل کنید. میدان مغناطیسی اعمال شدهی خارجی، ممکن است یا با انتخاب توابع سادهی داخلی فلوئنت یا با وارد کردن یک فایل ایجاد شده توسط کاربر (UDF) اعمال شود. مدل MHD به عنوان ماژول اضافه شونده Addon Modules در نرم افزار ANSYS Fluent فعال میشود.
ارتباط بین میدان جریان سیال و میدان مغناطیسی را میتوان بر اساس دو اثر اساسی درنظر گرفت: القای جریان الکتریکی ناشی از حرکت مادهی رسانا در میدان مغناطیسی و دیگری اثر نیروی لورنتز (Lorentz) بهدلیل برهمکنش جریان الکتریکی و میدان مغناطیسی. به طور کلی، جریان الکتریکی القایی و نیروی لورنتز تمایل دارند با مکانیسمهایی که آنها را ایجاد میکند، مخالفت کنند. بنابراین، جنبشهایی که منجر به القای الکترومغناطیسی میشوند، به طور سیستماتیک توسط نیروی لورنتز حاصل، متوقف میشوند. القای الکتریکی همچنین میتواند در حضور میدان مغناطیسی متغیر با زمان نیز رخ دهد. اثر آن همزدن حرکت سیال توسط نیروی لورنتز است.
میدانهای جریان الکترومغناطیسی توسط معادلات ماکسول (Maxwell) بیان میشود:
در رابطه بالا B (Tesla) و E (V/m) به ترتیب میدانهای مغناطیسی و الکتریکی و H و D به ترتیب میدانهای القایی برای میدانهای مغناطیسی و الکتریکی هستند. q (C/m3) چگالی بار الکتریکی و j بردار چگالی جریان الکتریکی (A/m2) میباشد.
میدانهای القایی به صورت زیر تعریف میشوند:
در رابطه فوق µ و ε به ترتیب تراوایی (permeability) مغناطیسی و گذردهی (permittivity) الکتریکی هستند.
در مطالعهی تعامل بین میدان جریان و میدان الکترومغناطیسی، دانستن چگالی ناشی از القاء (j) بسیار مهم است. به طور کلی، از دو روش برای محاسبه چگالی جریان استفاده میشود:
- یکی از آنها حل معادلهی القای مغناطیسی Magnetic Induction
- و راه دیگر حل معادلهی پتانسیل الکتریکی Electrical Potential است.
در رویکرد اول، معادله القای مغناطیسی از قانون اهم و معادله ماکسول بدست میآید. این معادله ارتباط بین میدان جریان و میدان مغناطیسی را ایجاد میکند. در روش دوم حل معادلهی پتانسیل الکتریکی و محاسبه چگالی جریان با استفاده از قانون اهم میسر میشود.
معادلهی القای مغناطیسی Magnetic Induction و معادلات پتانسیل الکتریکی Electrical Potential از طریق معادلات انتقال اسکالر تعریفشده توسط کاربر(UDS) حل میشوند. برای معادله القای مغناطیسی ۲ یا ۳ معادله اسکالر حل میشود که هر کدام یک جزء دکارتی از بردار میدان مغناطیسی القایی را در یک حالت ۲ بعدی یا ۳ بعدی نشان میدهند. برای معادله پتانسیل الکتریکی، یک معادله اسکالر حل میشود.
معادلات القایی و پتانسیل را میتوان در مناطق جامد Solid Zones نیز حل کرد؛ در این صورت ترم سرعت سیال در معادلات در نظر گرفته نمیشود. برای جریانهای چند فازی، معادلات MHD فقط در حوزه مخلوط Mixture حل میشود.
شرایط مرزی دیوار از طریق توابع تعریف شده توسط کاربر (DEFINE_PROFILE (mhd_bc_..)) بر روی اجزای دکارتی بردار میدان مغناطیسی القایی یا پتانسیل الکتریکی در فلوئنت اعمال میشود. برای مرزهای دیوار خارجی، میتوان از سه نوع شرایط مرزی (عایق الکتریکی ، رسانا و دیوار نازک) استفاده کرد. مرز نوع “دیوار نازک” به یک دیوار خارجی اشاره دارد که در آن یک نفوذ پتانسیل الکتریکی یا مغناطیسی یک بعدی و عمود به سطح داریم و مادهی دیوار و ضخامت برای آن مرز مشخص شده است. برای مرزهای داخلی دیوار، یعنی مرزهای بین مناطق سیال/جامد یا جامد/جامد، از حالت مرزی کوپل شده (Coupled) استفاده میشود.
برای جریانهای چند فازی، مدل مگنتوهیدرودینامیک (MHD) در ANSYS Fluent با مدلهای زیر سازگار است:
- مدل فاز گسسته (DPM)
- حجم سیال (VOF)
- روش مخلوط اویلری Mixture که اثرات یک فاز گسسته بر هدایت الکتریکی مخلوط را در نظر میگیرد.
اعمال شرایط مرزی میدان مغناطیسی در انسیس فلوئنت
- شرط مرزی دیوار عایق Insulating در مرزهایی استفاده میشود که جریان الکتریکی از مرز عبور نمیکند.
- دیوار رسانا Conducting برای مرزهایی که رسانای کامل هستند، استفاده میشود.
- شرط مرزی دیوار کوپل شده Coupled Wall باید برای دیوارهای مرزی بین نواحی جامد/جامد یا جامد/سیال که در آن معادلات MHD حل میشوند، استفاده میشود.
- از شرط مرزی دیوار نازک Thin Wall میتوان برای دیوار خارجی که دارای هدایت الکتریکی محدود است، استفاده نمود.
محدودیتها
بسیاری از کاربردهای MHD شامل استفاده همزمان از دیگر قابلیتهای پیشرفته ANSYS Fluent مانند انجماد، مدلسازی سطح آزاد با رویکرد حجم سیال (VOF)، DPM، چندفازی اویلر و غیره میباشد. شما باید برای بررسی محدودیتهایی که بر روی این ویژگیها اعمال میشود، به آخرین مستندات (Documents) نرم افزار انسیس فلوئنت مراجعه کنید. علاوه بر آن، شما باید از محدودیتهای زیر در مورد قابلیت MHD آگاه باشید:
- ماژول مگنتوهیدرودینامیک، سیال را به اندازه کافی رسانا فرض میکند تا بتواند از چگالی بار و ترمهای جابجایی جریان در معادلات ماکسول صرفنظر کند. برای سیالهایی با رسانایی ضعیف، این فرض ممکن است صادق نباشد.
- برای خواص مواد الکترومغناطیسی، تنها مدلهای ثابت ایزوتروپیک (isotropic) در دسترس هستند. کسر حجمی چند فازی به دما، غلظت گونهها یا استحکام میدان بستگی ندارد. با این حال، میدانهای مغناطیسی به اندازه کافی قوی، میتوانند باعث شوند که فرض نفوذپذیری ثابت نامعتبر باشد.
سلام. ثبت درخواست پروژه
09135334152
با سلام
برای ثبت پروژه از بخش “ثبت پروژه” در منوی اصلی سایت اقدام کنید.